Bez utraty mocy: modele ©KODY z przekładnią DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drepawel
    Ambiente
    • 2009
    • 117

Jakby ktoś jeszcze się wahał, byłem polecam. Przy wszystkim byłem, wszystko widziałem, mam do wymiany tylne klocki
    pawel
  • skodovkaand
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 245

Gama samochodów marki ©KODA, dla których dostępna jest automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem DSG, jest bardzo szeroka. Obecnie, w DSG mogą być wyposażone następujące modele: Fabia, Roomster, Octavia, Yeti i Superb, w różnych wersjach silnikowych.

Dzięki przekładni DSG (z ang.: bezpośrednia zmiana biegów), przyspieszanie następuje niemal błyskawicznie. Co więcej, w porównaniu z tradycyjną automatyczną skrzynią biegów, w przekładni DSG moment napędowy jest przenoszony na koła praktycznie bez strat. Połączenie dwóch skrzyń biegów w jednej obudowie i zastosowanie dwóch sprzęgieł przekłada się na natychmiastową, automatyczną reakcję, a tym samym – na płynną, komfortową jazdę, bez szarpnięć, czy opóźnień w zmianie biegów, a także na doskonałe osiągi.
    Działanie skrzyni biegów DSG jest proste: w momencie, kiedy załączony jest jeden bieg, kolejny jest już wybrany i tylko oczekuje na włączenie. Zmiana biegów następuje przez przełączanie sprzęgieł. Sam moment przełączenia biegów trwa ułamek sekundy. Kierowca może wybrać tryb automatycznego przełączania biegów lub zmieniać je ręcznie, przesuwając dźwignię sterującą w górę lub w dół.
    Siedmiostopniowa przekładnia stanowi innowacyjne opracowanie, które zapewnia koncernowi VW czołową pozycję w dziedzinie konstrukcji skrzyń biegów.

Dostępność DSG dla modeli marki ©KODA, w poszczególnych wersjach silnikowych, przedstawia poniższa tabela.

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

coś się zmieniło?
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jest tylko jeden zasadniczy problem.

Brak dostepnosci tych skrzyn w fabryce powoduje wydluzanie czasu produkcji.

Za dużo chętnych na skrzynie :twisted:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• chimek11
          Rider
          • 2007
          • 482

wg tego zestawienia nowa Octavia wystepuje z nowym silnikiem 2.0 TDI CR o mocy 40 KM !!!

Komentarz

• skodovkaand
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2007
            • 245

Zamieszczone przez chimek11
            wg tego zestawienia nowa Octavia wystepuje z nowym silnikiem 2.0 TDI CR o mocy 40 KM !!!
            to zapewne zwykła literówka , no cóż błędy każdy może popełnić nie tylko politycy

Komentarz

Pracuję...